ALERGENY

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1169/2011

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w zakładzie Sheridan Catering Seweryn Wawrzyniak ul. Giełdowa 12

informujemy że przy produkcji cateringowej występują alergeny:

Zawiera ( z wyłączeniem diet specjalnych ):

mleko, jaja, białko występujące w zbożach ( gluten ), mięso ( wołowina, wieprzowina ), seler, ryby.

Może zawierać śladowe ilości:

sezam, orzechy arachidowe, orzechy, skorupiaki, dwutlenek siarki, soja, gorczyca (musztarda ).

MLEKO KROWIE
a dokładnie białka mleka krowiego (często alergia na mleko jest mylona z nietolerancja laktozy- cukru mlecznego występującego w mleku). Niestety osoby cierpiące na alergię często uczulone są również na mleko kozie lub owcze. Z diety musimy wykluczyć również produkty mleczne czyli kefiry, jogurty, maślanki, sery itp. Zwróćmy uwagę na słodycze, które przeważnie zawierają mleko w proszku (np czekolada).

GLUTEN
to nazwa zbiorowa dla grupy białek występujących w zbożach (jęczmień, pszenica, żyto, owies). Osoby uczulone na gluten (czyli cierpiący na celiakię) muszą wystrzegać się produktów, w których są wyżej wymienione zboża (chleb, słodycze, makarony, kasza manna, ale również mięso głównie paczkowane, przetwory rybne, lody, keczupy, majonezy, przyprawy a nawet suszone owoce).

JAJA KURZE
W tym przypadku częściej niż żółtko uczula białko. Gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek. Do diety czasami można włączyć jaja przepiórcze, ale również należy sprawdzić jak na nie reagujemy.

MIĘSO
również jest dość częstym alergenem. Najczęściej uczula wołowina i wieprzowina, a najmniej mięso z królika, indyka, jagnięcia. Ale uwaga! Jeśli jest się uczulonym np. na sierść królika, można odchorować także zjedzenie mięsa z tego zwierzęcia.

ORZECHY
Uczulenie na nie towarzyszy nam przeważnie przez całe życie. Warto jednak wiedzieć, że alergeny orzechów mogą ulegać zniszczeniu podczas gotowania. Niebezpieczne jest natomiast prażenie orzeszków, bo może powodować powstanie nowych alergenów. Do najbardziej uczulających zaliczamy popularne orzeszki ziemne i arachidowe. Również często spotykane jako dodatki do równych produktów (np słodycze).

SELER
Należy do najczęściej uczulających warzyw. Na tego typu uczulenie najbardziej narażone są osoby dorosłe. Rośliny z tej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski powodują występowanie reakcji krzyżowych.

DWUTLENEK SIARKI
siarczyny występują najczęściej jako środki konserwujące czy antyutleniające. U niektórych ludzi podaż siarczynów wraz z pożywieniem może nawet wywołać zagrażające życiu reakcje nietolerancji. Spotkać je możemy np w suszonych owocach, wyrobach ziemniaczanych czy winie.

RYBY
Przyjmuje się, że najczęściej reakcja alergiczna dotyczyć może jedynie kilku gatunków ryby (wśród popularnych na naszym stole ryb bardzo często uczula dorsz). Co prawda wysoka temperatura nie likwiduje alergenów zawartych w mięsie ryby jednak alergie występują częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby, a konserwy rybne uczulają rzadziej niż ryby świeże. Co ważne jako paszę dla zwierząt domowych często używa się produktów na bazie mączki rybnej, co również może być szkodliwe dla alergika.

SKORUPIAKI
czyli raki, homary, kraby czy langusty – mają duży potencjał alergizujący. Alergeny zawarte w mięsie skorupiaków są odporne na wysokie temperatury. W skrajnych przypadkach do reakcji uczuleniowej może dojść również wdychając zapach podczas gotowania.

MIĘCZAKI
takie jak małże, kalmary, ostrygi, ślimaki oraz ośmiornice – są dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak trafiły na listę silnych alergenów ponieważ charakteryzują się silnymi objawami klinicznymi aż do zagrażających życiu.

SOJA
(oraz inne rośliny strączkowe jak fasola, groch, soczewica). Wyeliminowanie jej z diety jest bardzo trudne ze względu na wysokie wartości odżywcze, niski koszt produkcji oraz szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Soja jest często ukrytym składnikiem pożywienia. Na etykietach pojawia się pod nazwą skrobia roślinna, aromaty naturalne, mąka roślinna czy nawet wywar warzywny. Eliminacja soi jednak rzadko prowadzi do powstania niedoborów składników odżywczych, gdyż są one dość popularne wśród innych produktów.